Welcome!

This blog is dedicated to my children, siblings , close relatives, close friends and to everyone who appreciate and enjoy the beauty of sharing. All have been tested @ my kitchen , which suits my family taste. Hope it suits yours too and thanks for stopping by.



Hello,

Blog ini dipersembahkan untuk anak2 ku, saudara2 ku , sepupu2, temen2 dekat , semua orang yang menghargai dan menikmati indahnya "Berbagi". Semua resep2 ini telah di coba di dapur saya, cocok dengan selera keluarga saya, harapan besar saya, semoga sesuai juga dengan anda .Terima kasih untuk mampir ke blog saya.










Thursday, October 21, 2010

Beef Croquette







easy to prepare .
Yield 25 pcs
for Croquette you need
finely chopped 2 shallots and 2 garlics

1 tbsp cooking oil
300 g minced beef top side
50 g finely chopped carrots.
1/8 tsp white pepper powder
1 whole nutmeg, powdered
50 g all purpose flour
200 ml fresh milk
1 tsp salt
1/2 tsp coarse sugar.

20 g finely cut spring onion
50 g Dutch aged Edam cheese , shredded

500 ml Oil for deep Fry

Batter:
combine and whisk 50g flour, 100 ml egg white, 50 ml water , add a dash of pepper and 1/8 tsp salt. whisk until the batter is smooth, set aside to be use later.

100 g bread crumbs for outer layer coating

Method :

1. Heat the finely chopped shallots n garlics with 1 tbsp of cooking oil,
2. add the minced meat, stir until the meat very dry, add in finely chopped carrots, all purpose flour, salt, sugar, white pepper powder, nutmeg powder, stir for another 5 minutes.
3. Pour in fresh milk, stir well.
4. add in finely cut spring onion, remove from the stove n mix well.
5. add in cheese, set aside for 30 minutes.
6. using a pair of spoons rinsed in water, or using your hand, shape the farce into small round balls, transfer to the prepared batter, well coated , roll it on bread crumbs.
7. Deep fried it at medium heat until golden brown.
Serve hot!
Tip : dip the end of chopstick into the middle of the wok filled with oil, and if bubbles form, it is ready for frying.

menghasilkan 25 bulatan kecil.
untuk kroket diperlukan bahan :
Cingcang halus 2 bawang merah dan 2 siung bawang putih,
1 sdm minyak goreng
300 g daging sapi giling
50 g wortel di potong halus
1/8 sdt bubuk lada putih
1 butir utuh buah pala, haluskan
1 sdt garam
1/2 sdt gula
50 g tepung terigu
200 ml susu segar
20 g daun bawang - potong halus
50 g keju tua Edam, parut .
Minyak 1/2 liter utk goreng
caranya :
1. Panaskan minyak, masukkan bawang merah bawang putih halus, aduk hingga wangi, masukkan daging giling, aduk hingga kering.
2. masukkan wortel cincang, lada putih, bubuk pala, garam, gula dan tepung terigu aduk kira2 5 menit.
3. masukkan susu segar, aduk hingga rata dan mengental.
4. tambahkan daun bawang halus, aduk, supaya hijaunya cantik , matikan kompor, aduk hingga rata.
5. setelah agak dingin masukkan keju halus, aduk2 kembali hingga rata. Sisihkan selama 30 menit.

Adonan pelapis:
campur dan kocok, 50 g tepung terigu, 100 ml putih telor, 50 ml air, sedikit bubuk lada puith, 1/8 sdt garam, kocok hingga adonan menjadi licin, siap di gunakan.

100 g tepung roti/ panir utk lapisan paling luar.

Dengan menggunakan dua sendok di celupkan ke air, atau pakai tangan, bentuk menjadi bola2 kecil, celupkan ke adonan pelapis, lalu guling2 di atas tepung roti/ panir, goreng dengan api sedang hingga kuning ke emasan, sajikan panas.

tips : untuk mengetahui minyak siap di gunakan atau belum.
Celupkan ujung sumpit kayu kebagian tengah wajan yg berisi minyak penuh, kalau mulai muncul gelumbung kecil, tandanya minyak siap digunakan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...